Jeg har testet for dig..

Tangmad

18. oktober 2017

I dag på bloggen har jeg besøg af min gæsteblogger Line Bundgaard, som er skarp på kost og ernæring (hun er cand. Scient. Tech i integrerede fødevarerstudier).                                               Dagens indlæg handler om TANG, hvor vi tager udgangspunkt i den danske tangproducent Nordisk Tang.

Det har vi valgt at gøre fordi:

  • Nordisk Tang er dansk (vi har en forkærlighed for danske og nordiske produkter),
  • Tang er enormt næringsrigt
  • Det kan dyrkes lokalt og er bæredygtigt!

Tang som råvare indeholder en hel del omega-3 fedtsyrer, naturlige salte, sunde kostfibre antioxidanter, bioaktive stoffer og er fuld af protein. I forhold til mikronæringsstofferne vitaminer og mineraler indeholder tang faktisk op til 100 gange større koncentrationer end almindelig frugt og grønt. Tangarterne sukkertang og de andre brunalger har et meget højt indhold af jod – faktisk så meget at hvis vi danskere bare spiste tang og fisk i maden ville det ikke være nødvendigt at berige vores salt med jod længere! Tang har endda vist sig at have en generel positiv indflydelse på blodet og hjerte-kar-problemer, da det virker regulerende på kolesterolbalancen i blodet. Fordelene ved tang er ikke kun at finde inden for det sundhedsmæssige, men tang er skam også en rigtig fin smagsforstærker og bidrager med en dybde af smagen umami. Umami er den berømte og lidt besynderlige femte smag, som rigtig fint understøtter og forstærker de andre fire smagskomponenter surt, sødt, salt og bittert. Så hvis man er vant til at lave god og sund mad, men som mangler lidt mere knald på smagen, så er det bare om at se til havene omkring os her i norden og høste den ultimative smagsforstærker af den helt naturlige slags, nemlig tang!

Fakta om tang

  • Makroalger (i daglig tale tang) lever i havvand. Der findes mere end 300 forskellige arter i Danmark og 10.000 på verdensplan.
  • Tang indeholder 10-100 gange højere koncentrationer af vitaminer og mineraler end almindelig frugt og grønt.
  • Tang indeholder desuden sunde kostfibre, gode fedtstoffer (især omega3-fedtsyrer), et højt indhold af protein, sporstoffer, antioxidanter og bioaktive stoffer.
  • Høstsæsonen starter i april-maj og slutter sidst i august – alt efter det aktuelle års  temperatur.

Bæredygtigt

Tang er en bæredygtig måde at fremstille fødevarer på da, vi i Danmark har meget kyststrækning hvorfra vi kan hente tang. Tangen skal derfor ikke transporteres lange strækninger og der skal ikke bruges store mængder energi til transport og nedkøling. Tanghaverne dyrkes (sjovt nok) på havetsbund og optager derved ikke plads på landjorden, hvor der dyrkes andre afgrøder.

Nordisk tang vandt to iværksætterpriser i 2015, nemlig “Business Region Aarhus” og “Thumbs Up 2015”, der er iværksætternes favoritpris.

Læs mere på deres hjemmeside: http://nordisktang.dk

På fotoet, ser du vores kreation af tangboller. Det vi særligt bed mærke i da vi smagte dem, var at de havde en dejlig blød og “elastisk” konsistens, forstået på den måde at bollerne ikke smuldrede ligeså meget som “normale” boller. Bollerne smagte lidt sødere og mere smagfuldt, end boller normalt gør, når de ikke er tilsat sukker. På bollerne prøvede vi både den grønne og den røde tangpesto. Den røde pesto smager af soltørrede tomater og adskiller sig ikke synderligt fra en normal rød pesto, andet end det er langt mere næringsrig – især på omega fedtsyrer. Den grønnepesto derimod var meget smagfuld og gav en frisk smag, trods dem meget fede og cremede konsistens. Pesto og mel er forholdsvis dyrt, men det er værd at prøve og både mel og pesto er meget drøjt i brug og kan derfor ikke sammenlignes med normal mel og pesto – af tangprodukterne holder i længere tid. Tag og prøv det ?

Relaterede Indlæg

Ingen Kommentarer

Skriv kommentar