Artikler

Fjällräven Classic #1

18. oktober 2017

  Outdoor,  Turberetininger

I midten af juni 2014 var Outdoor Trainings udsendte Amanda Bøge med på den første danske udgave af det traditionsrige trekkingevent, Fjällräven Classic. Kom med på den 75 km vandretur, som bød på en masse natur og godt selskab.Foto Rasmus Kortegaard / Fjällräven

Den oprindelige Fjällräven Classic finder sted i Sverige og strækker sig fra Nikkaluokta i syd til Abisko i nord, hvilket svarer til en afstand på 110 kilometer langs den klassiske Kungsleden. Det event har været afholdt over 10 år, men den 12.-14. juni 2014 var tiden kommet til en dansk rute. Nærmere betegnet en rute gennem et af Danmarks smukkeste naturområder, nemlig Øhavsstien på Sydfyn.

Konceptet bag Fjällräven Classic er at gøre naturen mere tilgængelig for flere mennesker. Ikke kun for dem som i forvejen er vante vandrere, men også for dem som normalt ikke bruger naturen som et mål for ferie og andre aktiviteter. Formålet er altså kort og godt at bidrage til flere oplevelser i naturen.

fjallraven_img_3359_credit-amanda-boege-bohn-resized

Ruten
Begyndelsesstedet var Faldsled Havn og derefter bugter turen sig 75 km skiftevis gennem smuk kyst, enestående naturområder og historiske herregårde, skov, bakker og landligeområder for til sidst at slutte af ved Valdemar slot i Tåsinge nær ved Svendborg.

Under hele ruten er der løbende poster, hvor der bliver uddelt vand til de i alt 326 vandrere, der deltog på turen. Den ældste deltager, som jeg mødte på turen, var 75 år, og den yngste var en dreng på omkring 5 år, eftersom Fjällräven har ikke lavet nogen officiel aldersgrænse for at deltage. Så længe man kan gennemføre ruten, inden for det afgrænsede tidsrum som er kl. 8-18. Det er dog vigtigt, at tidsrummet overholdes, da der er jagtsæson ud over dette tidsrum.

Mange var, ligesom jeg selv, taget af sted uden at kende nogen på forhånd, men nød muligheden for at være lidt alene og følge sin egen rytme og gå i egne tanker.

At finde sin egen rytme
Min motivation for at tage af sted var lysten til et komme ud i naturen og være væk flere dage i træk fra livet som travl studerende i København. Lysten til at komme væk fra eksamenslæsning og kun leve i nuet ude i skoven, hvor man ikke tænker over at tjekke mails, og hvad man skal senere på dagen og de næste dage. Man finder sin egen rytme gennem skoven og indånder den friske lune skovluft som smager af gran og mos.

Der er ikke andet at lave end at nyde naturen, intet der skal planlægges. Jeg ved, hvilken vej jeg skal gå, da ruten er godt markeret, og jeg ved, hvad jeg skal have til aftensmad, samt hvordan de næste dage skal forløbe.

Vabler er ikke seriøse, før man ikke kan smile?
Den første jeg faldt i snak med var en hjemmeværnsmand, som boede i en lille by på grænsen til skoven i Midtsverige. Han går forskellige lange ruter et par gange om året. Han gav det råd, at jeg skal gå med noget mellem fingrene, mens jeg vandrer, fx en vandrestav. Ved at gå og nulre den mellem fingrene, undgår man at få tykke vandrefingre, som han kalder det. Derudover understreger han, at vabler ikke er seriøse, før man ikke længere kan smile.

På en arrangeret tur som Fjällräven Classic er der sørget for praktiske ting som vand og mad, så man ikke selv skal have planlagt det på forhånd. Med på ruten er også samaritter, som kan hjælpe en, hvis man får vabler eller på anden måde får brug for hjælp. Om aftenen opstår der et helt unikt fællesskab hvor man mødes og snakker med de andre vandrere, Fjällrävens folk hygger op omkring de vandrende ved at lave bål og tage guitaren frem til fællessang.

Ruten for næste år og er også planlagt til at følge Øhavsstien. Ét er sikkert: Fjällräven Classic er kommet for at blive i Danmark.

Udstyr med på turen
Eftersom Fjällräven stod for forplejning og der var samaritter til stede, var der ingen grund til at tage kogegrej og førstehjælpsudstyr med. Her er hvad Amanda havde med på turen.

 • Rygsæk
 • 1-personers telt
 • Liggeunderlag
 • Sovepose
 • En gasbrænder
 • Et par gode vandrestøvler
 • Shorts
 • Jakke
 • Fleece
 • T- shirt x 3
 • Bestik
 • Drikkeflaske
 • Meal-sæt
 • Batteri til mobil-oplader
 • Solcreme
 • Fjällräven sørger for:
  o   Daglig udlevering af mad
  o   Kort over ruten
  o   Affaldspose til at samle sit affald i
Har du ikke vandret før? Så er er her et par gode råd

  • Sørg for at holde 10 minutters pause, når du har vandret i 50 minutter.
  • Drik nok vand cirka en halv liter pr. halve time.
  • Start ikke for hårdt ud
  • Vær opmærksom på vabler, behandl straks en vabel ligeså snart den er synlig. En god idé er at putte sportstape udover vabelplastre

Relaterede Indlæg

Ingen Kommentarer

Skriv kommentar